Zažnime a šetrime

08.06.2004 Celý región

V súčasnosti, keď sa ceny za energie neustále šplhajú vyššie, každý z nás uvažuje o úspore - či už je to v oblasti spotreby plynu, vody alebo elektrickej ene...
V súčasnosti, keď sa ceny za energie neustále šplhajú vyššie, každý z nás uvažuje o úspore - či už je to v oblasti spotreby plynu, vody alebo elektrickej energie. Naše bytovky a domy sú zväčša projektované podľa zastaraných noriem, a preto sa nám nie vždy darí zabrániť plytvaniu. Situácia sa však pomaly zlepšuje a aj my si viac uvedomujeme význam úspor energií. Šetrenie nie je náš cieľ, ale prostriedok rozumnej spotreby.

Nie vždy musíme podrobiť obytné priestory rozsiahlej rekonštrukcii, aby sme zabránili nadmernému odberu energií. Jednou z možností ako šetriť bez veľkých investícií je výber vhodných žiaroviek. Na slovenskom trhu sa v tomto smere stretávame čoraz častejšie s množstvom zaujímavých noviniek.

Čo nám doma svieti?
Väčšinou žiarovky. Po ich zažatí vzniká svetlo pomocou elektrického prúdu, ktorý rozžeraví jemný drôtik. Na svetlo premení asi 5% elektrickej energie. Zvyšok odchádza do okolia ako tepelné žiarenie. Ak dodáte na vlákno vyšší príkon, vydáva viac svetla. Súčasne sa však skracuje životnosť žiarovky, pretože materiál vlákna sa vplyvom vyššej teploty rýchlejšie vyparuje a vlákno tak môže ľahko prehorieť.
Ak ste rozhodnutí pre žiarovky, používajte reflektorové s usmerneným svetelným tokom. Sú označené písmenom R a číslom udávajúcim priemer reflektoru v mm /napr. R63/. Najväčší slovenský výrobca svetelných zdrojov OSRAM Slovakia dimenzuje a ponúka štandardné žiarovky, ktorých priemerná „ stredná doba“ života dosahuje 1 000 hodín. Okrem štandardných žiaroviek spoločnosť vyrába množstvo špeciálnych tvarov a prevedení pre zvláštne osvetľovacie účely. Pri osvetlení domácnosti určite využijete žiarovku Bellalux soft globe s veľkou hlavicou. Je ideálna do veľkých svetelných zariadení /v kuchyni, pracovni, na chodbe a pod. /. V príprade, že si chcete dožičiť aj trochu „ luxusu“ , siahnite po dekoračných žiarovkách so strieborným alebo pozláteným povrchom. Upútajú najmä vo vstupných halách, obývačkách či chodbách.
Ďalšou spôsobom úspory elektrickej energie je použitie žiariviek. Vporovnaní so žiarovkami majú nižšiu spotrebu a dlhšiu životnosť. Dôvodom, prečo nad ich kúpou často váhame, je ich niekoľkonásobne vyššia cena. Súčasný trh je týmito novými svetelnými zdrojmi slušne zásobený – od klasických stodvadsiatok až po miniatúrne modely do stolových lámp. Minižiarivka s príkonom 11 W dodá svetlo porovnateľné s 60 – 75 W žiarovkou. Žiarivky sa dodávajú na trh aj s redukciou na klasický žiarovkový závit E 27, takže ak sa rozhodnete pre ne, s ich uplatnením nebudete mať problém.

Pár úsporných tipov
– Vzhľadom na stúpajuce ceny energií pomaly prestáva platiť staré pravidlo o nezhasínaní v miestnosti, ak z nej odchádzame na menej ako 10 minút. Dôvodom na toto tvrdenie bolo, že častejšie vypínanie žiaroviek znižuje ich životnosť a častejší nákup mohol prekročiť úspory nespotrebovanej elektrickej energie. Podobný argument sa používal aj na žiarivkové svietidlá.
– Miestne osvetlenie môže priniesť nielen úspory nákladov na elektickú energiu, ale výrazne zlepší svetelnú pohodu a zníži zrakové namáhanie.
– Nepokúšajte sa za každú cenu minimalizovať svetelné zdroje. Každý človek má iné nároky na potrebu dostatočného osvetlenia. Napríklad 50– ročný človek potrebuje na vykonávanie niektorých aktivít až dvojnásobne viac svetla ako 20– ročný.
– Tmavé steny pohlcujú viac svetla, preto pri nich rátajte s výkonnejším osvetlením. Svetlé, lesklé a hladké povrchy sú z tohto pohľadu výhodnejšie.

Z. Joneková
 

Vyberte región